Siitä on lähes kaksi vuotta, kun viimeksi on tullut matkustettua johonkin Suomen rajojen ulkopuolelle. Syytä tälle ei varmaan tarvitse mainita. Syksyinen päiväreissumme Tallinnan vanhaankaupunkiin oli täynnä herkullisia makuja ja mielenkiintoisia viinilöytöjä keskustan alkoholikaupoista. 

Lounastuspaikaksemme valikoitui Tallinnan vanhassakaupungissa, Vene-kadulla sijaitseva Restoran Rado. Nykyisen Radon paikalla sijaitsi ennen Restoran Ribe, ehdoton ravintolasuosikkini Tallinnassa. Nykyisen ravintolan nimi (Rado) tulee ravintolan toisen omistajan, keittiömestari Rado Mitron nimestä. Mitro toimi myös ennen kyseisellä paikalla sijainneen Riben keittiömestarina.

Rado on avattu muistaakseni kesällä 2020, keskellä pahinta korona-aikaa. Ravintola on kuitenkin tainnut raivata tiensä ihmisten sydämiin melkoisen hyvin, sillä meidän käyntimme aikaan ravintolan ovi kävi tiuhaan tahtiin ja taisipa henkilökunta joutua pahoittelemaan yhdelle asiakasporukalle, että ilman pöytävarausta ruokailemaan ei mahdu.

Ravintolan ovesta sisäänastuessa ensimmäisenä silmään pistää ravintolan viinivalikoima: näyttävä viinihylly täyttää kokonaisen seinän ja pikaisen laskun mukaan se vetää 832 pulloa viiniä. Huima määrä!

Palataan itse kokemukseen; ravintolaan saapuessamme, töissä oli vain yksi tarjoilija, joten saimme hetkisen odotella vastaanottoa. Pieni tunnelman latistus heti alkuun, mutta positiivisesti ajatellen ehdin sopivasti napata kuvan tuosta upeasta viinihyllystä. Tarjoilijan saapuessa vastaanotto oli rennon iloinen. Ehkä hieman hämmennyin kun koronapassia pyydettiin ensimmäistä kertaa ikinä.

Pöytään istuutuessamme annan katseen kiertää ympäri ravintolasalia. Sisustus on miellyttävä, rento ja kutsuva. Vertaan sitä mielessäni paikalla ennen toimineen Riben sisustukseen ja pistän merkille, että nykyisestä sisustuksesta on riisuttu Riben hienostuneisuus, kattauksesta on jätetty valkoiset pöytäliinat pois ja niin sanotusta casual dining -tyylistä on siirrytty enemmän bistromaisempaan tyyliin. Kokonaisuudessa, kaikki on kauniin yksinkertaista.

Erittäin ystävällinen, erinomaista englantia puhuva tarjoilija tuo eteemme viinilistan ja esittelee meille päivän menun. Tarjolla syksyisenä lauantai-päivänä on kymmenen erilaista alkuruokaa, neljää erilaista pääruokaa ja kolme jälkiruokavaihtoehtoa. Radon menu on usein vaihtuva, joten ajankohtaisen menun saa tietoon vasta ravintolassa, jossa se esitellään blackboardilla.

Lista on täynnä herkkuja, joten valinta on vaikea. Päädyn kuitenkin nauttimaan alkuun kampasimpukoita (scallops) ja pääruoaksi herkutellaan ankanrinnalla (duck breast). Jälkiruoan valinnan päätän jättää myöhemmälle.

Tutkailen vielä hetkisen viinilistaa ennen tarjoilijan kiiruhtaessa ottamaan tilaustamme. Heti listan ensimmäistä sivua tutkiessa huomaan listalla tuttuja viinejä. Päädyn tilaamaan 16 senttiä bulgarialaista, Edoardo Miroglio Rosé Brut Metodo Classico -roseekuohuviiniä ja päätän nauttia sitä läpi aterian. Tätä viiniä muistan maistelleeni Riben aikana naudan tartarpihvin kaverina.

Hennon vaaleanpunainen kuohuviini on raikkaan hedelmäinen ja tuoksu tulvii punaisia marjoja: päällimmäisenä mansikkaa ja vadelmaa. Mukana on myös kirsikkaa ja punaherukkaa.

Maku jatkaa tuoksun kanssa samoilla linjoilla: punaista marjaa ja raikasta hedelmäisyyttä. Taustalla on myös kermaisuutta, sitruksia ja kivellisiä hedelmiä, etenkin aprikoosia. Raikas hapokkuus tekee viinistä mukavan freesin.

Viini on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä ja ainoana rypäleenä on käytetty Pinot Noiria.

 

 

Nälkä kurnii vatsassa ja tunnelma on odottava. Lopulta pöytään laskeutuu lautanen, joka pitää sisällään kauniin annoksen kevyesti paistettuja kampasimpukoita, joiden makua täydentämään on tuotu tyrniä, granaattiomenaa ja mandariinia. Totesin pian annoksen aloitettuani, että nämä ovat parhaat kampasimpukat, mitä eläessäni olen syönyt. Tyytyväinen muminani saa viereisessä pöydässä olleen tarjoilijan katsahtamaan minuun hymyillen.

Myös vastapäisellä lautasella komeileva parmesanjuustolla kuorrutettu kukkakaaliannos saa positiivisen, tyytyväisen vastaanoton.

Yksi asia mikä tässä ravintolassa ei Riben jälkeen ole muuttunut, on intohimo ja rakkaus raaka-aineita kohtaan. Sen todistaa seuraavaksi pöytään tuotu medium-kypsä, suussasulavan pehmeä ankanrinta, jonka seurana varsiparsakaalia, perunapyreetä ja tumma kastike. Yksinkertaista, mutta aivan loistavaa! Henkilökunta ei esitellyt annoksia erikseen, joten omat esittelyni menevät täysin makuaistini varassa.

Lihaan oli nopeasti otettu väri pannulla ja se oli kypsennetty loppuun sous vide -tekniikalla. Äärimmäisellä huolella valmistettu annos, jossa raaka-aineiden omat maut pääsivät hienosti oikeuksiinsa. Sellaista mä arvostan.

On aika siirtyä jälkiruokaan. Päätän valita listalta valkosuklaamoussea kera vadelmasorbetin. Löytyypä moussen päältä koristeena myös hieman vadelmaa ja kirpsakkaa passionhedelmää. Vastapäätä seuralaiseni tuumii tarjoilijan kanssa, mikä voisi olla sopiva viinipari lehmäntatilla maustetulle creme bruleelle. Minä jätin viinittelyt tällä kertaa vähemmälle ja nautiskelin jälkiruoan kyytipoikana tuplaespresson.

Kokonaisuutena vierailumme Radossa oli erittäin hyvä. Henkilökunta on ystävällistä ja osaa asiansa. Ruoka-annokset ovat ”yllätyksellisiä”, kun menussa on mainittu vain annoksen pääraaka-aine – kehityskohteena voisikin olla, että henkilökunta esittelisi annoksen komponentit annosta tarjoillessa. Nyt ne jäivät hieman hämäränpeittoon. Ruokailun hinnaksi juomineen tuli vain 50 euroa (tämä hinta siis 3 annoksesta viinipaketin kera), joten hinta on todellakin ENEMMÄN kuin kohdallaan.

Loppuun on aivan pakko esitellä vielä hieman tuliaisia: löysin SuperAlkosta virolaisen Pöltsamaan marjaviinejä! Keskimmäistä Tömmua olenkin muutama vuosi sitten maistanut jo lopettaneessa Vintage17 -ravintolassa ja se on hyväksi todettu. Kuldne ja Punane ovat vielä maistamatta ja olisikin kiva kuulla mielipiteitä, jos joku on näitä maistellut – joten jätä ihmeessä kommentteihin mielipiteesi!

Rado Restoran
Vene 7, Tallinn, Estonia
Toinen toimipiste osoitteessa Posti 7, Haapsalu, Estonia
Ravintolan nettisivut